Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

DB Schenker overvejer ”førerløst” feederskib i Norge

Søgeord:

9. maj 2022  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

530 gange

Læses i øjeblikket af:

0

DB Schenker planlægger at indsætte et ”emissionsfrit”og autonomt feederskib til containerfragt.

 

DB Schenker har annonceret planer om at drive et innovativt, ”nul-emission kystfartøj” til containerfragt mellem Ikornnes kaj i Sykkylven og Ålesund havn på Sunnmøre.

Det helt el-drevne feederskib har et unikt design, som gør fartøjet til det første af sin slags i verden.

 

DB Schenker vil sammen med flere partere - møbelgiganten Ekornes og skibsdesignervirksomheden Naval Dynamics, samt teknologivirksomheden Kongsberg og Massterly indgået aftale om at undersøge mulighederne for at indsætte et mindre el/batteridrevet og autonomt feederskib.

 

Det er meningen, at det autonome fartøj skal fragte containere mellem møbel Ekornes egen havn på på Ikorness og havnen i Ålesund, hvor der er forbindelse til resten verden. Afstanden mellem

 

På sigt håber parterne på, at autonome og såkaldt emissionsfrie feederskibe kan erstatte de nuværende feederskibe, der sejler på fossile brændstoffer på ruten.

Bliver planerne om et autonomt feederskib – der sejler på grøn el – til virkelighed, så vil selve driften af skibet ikke udlede CO2. Men bygningen af skibet – herunder ikke mindst det stål, der anvendes – vil formentlig udlede betydelige mængder CO2. Det er derfor – formentlig – kun korrekt at betegne driften af feederskibet som emissionsfri.

 

23 sømil

Afstanden mellem de to havne er 23 sømil (43 kilometer) og det forventes, at sejladsen kan klares på omkring tre timer, da feederskibets marchfart er 7,7 knob.

 

Det nye autonome, elektriske containerskib er netop beregnet til kortere afstande. Det er udviklet efter Naval Dynamics' NDS AutoBarge 250 koncept udviklet i samarbejde med Kongsberg og Massterly.

Feederskibet vil blive 50 meter langt og det kan angiveligt transportere en last på 300 ton dødvægt. Det er ifølge pressemeddelelsen fra DB Schenker designet fra kølen og op til at være det bedst mulige autonome og eldrevne feederskib til opgaven.

 

Selv om skibet vil sejle autonomt, vil det blive overvåget af mennesker i Massterlys Remote Operation Center, der er bemandet af certificerede navigatører og marineingeniører.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk