Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

- Det er ren overlevelse, men alt er ikke kulsort

Søgeord:

31. august 2020  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

451 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Coronakrisen har ramt hårdt hos Fjord Line, der ellers var klar til højsæson med splinterny færge.

 

Hos Fjord Line ramte coronapandemien som en bombe, der groft sagt lukkede virksomheden ned. 85 procent af virksomhedens forretning stammer fra passagertrafikken, og da stort set alle passagerer afbestilte rejserne i dagene efter 11. marts, hvor regeringen nedlukkede Danmark, var det svært at se fyrtårnene for bare tåge.

 

Fra fire til én færge

- Rederierne er i en ekstrem vanskelig situation – især dem, der primært lever af passagermarkederne. Det er ren overlevelse, siger Claus Riis, fragtdirektør og administrerende direktør i Fjord Line Danmark, i kølvandet på en coronakrise, der i tre måneder lukkede forretningen ned for færgerederiet, for hvem passagermarkedet udgør næsten hele forretningsgrundlaget.

 

Han fortæller, at Fjord Lines ledelse som det første i midten af marts holdt møder i døgndrift for at finde en vej ud af situationen. Blandt andet blev det besluttet at lægge tre ud af selskabets fire færger til kaj og som noget nyt besejle ruten Hirtshals-Kristiansand med den tilbageværende færge ”Stavangerfjord”.

- Vi valgte Kristiansand, da afstanden er kort. Vi kunne holde brændstofforbruget lavt og samtidig kunne vi servicere vore kunder til/fra Vestlandet. Det var 98 procent fragt og ganske få passagerer, der skulle på arbejde. Men når stort set hele din forretning er bygget op omkring passagerdrift, var der jo ingen reel chance for, at indtægterne fra fragtforretningen kunne dække omkostningerne, men alternativet var at lukke helt ned. Men det var positivt, at vores fragtkunder fortsat var klar til at booke, selv om vi ikke længere besejlede Stavanger, Langesund og Bergen, siger Claus Riis og tilføjer, at fragtmængderne under den værste del af krisen faldt kraftigt som følge af reduktionen i antallet af sejlende fartøjer.

Som norsk selskab med skibe indregistreret i Danmark under DIS kunne Fjord Line også få del i den danske lønkompensationsordning for en række af de danske medarbejdere til søs og på land, og for en række af de norske medarbejderes vedkommende, kunne de sendes hjem under en ordning, hvor Fjord Line havde lønforpligtelse i et antal dage, hvorefter den norske stat overtog lønforpligtelsen.

 

Med langt færre passagerer ombord fik Fjord Line desuden tilladelse til at nedbemande besætningen til sikkerhedsbemanding og at sejle lidt langsommere end ellers. Det var ikke det, der gjorde det alene, men mange bække små, siger Claus Riis.

 

- Passagertrafikken kom først igen, da der blev åbnet op mellem Danmark og Norge i midten af juni. Så begyndte nordmændene at ville til Danmark og omvendt. Vi har rigtig mange tyskere og hollændere, der rejser til Norge, men der var der stadig lukket til, så dem manglede vi, og vi er stadig ikke oppe på fuld kapacitet, siger Claus Riis.

Nyt skib udeblev

Inden coronakrisen ramte, glædede Fjord Line sig ellers til leveringen af rederiets nyeste skud på stammen; katamaranen ”Fjord FSTR”. Den skulle have erstattet ”Fjord Cat” på ruten Hirtshals-Kristiansand med plads til 1.200 passagerer og 404 personbiler samt et højt bildæk med plads til 30 lastbiler – sammenlignet med ”Fjord Cats” 700 passagerer og 210 personbiler.

 

Den skulle efter planen have været leveret i april 2020, men sådan skulle det ikke gå.

 

- Skibet var 98 procent færdig, men da coronakrisen ramte, gik medarbejderne hjem fra Austal-værftet i Australien, hvor det blev bygget. Det vigtige er, at vi får sådan et skib hjem til højsæsonen, hvor det primært er passagererne, der driver forretningen, men nu må vi se, hvornår vi får den. De er stadig ikke mødt på arbejde dernede, siger Claus Riis.

 

Han tilføjer, at forventningen er, at ”Fjord FSTR” kan starte op på ruten i marts 2021.

Flere nærrejser

På trods af et miserabelt 2020 fastholder Fjord Line og Claus Riis de optimistiske forventninger til fremtiden.

 

- Alt er ikke nødvendigvis kulsort. Måske opstår der også nogle muligheder af sådan en krise. Når vi kigger ud i fremtiden, tror vi da på, at danskerne og tyskerne fremover kigger mere mod Norge, når de skal rejse. At man vil se en stigende lyst til i stedet at udforske det nære, i stedet for at tage flyet på charterrejse. Eller at nordmændene får lyst til at rejse mere til Danmark. Så vi tror på, at vi går en tid i møde, hvor vi vil se en stigende lyst til at rejse inden for Skandinavien, siger Claus Riis og fortsætter:

- Hvordan fragtmarkederne ser ud i resten af 2020? Det kan jeg ikke svare på, for vores kunder kender ikke deres fremtidige aktivitetsniveau. Normalt har man styr på sin forecast måned for måned. I dag ved vi det ikke, og det er en vild situation at være i for mange virksomheder, slutter direktøren.

 

(Denne artikel er også bragt i Transport Tidende nummer 15/2020)

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk