Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Det maritime vil tiltrække tekniske kompetencer

Søgeord:

9. juli 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

350 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Nyt treårigt projekt hos Danske Maritime.

 

Den danske maritime industri er en stor og succesfuld gren af dansk industri. De danske maritime virksomheder er innovative, globalt førende inden for mange områder, og så har branchen et enormt potentiale i forbindelse med den globale grønne omstilling af skibsfarten. Men der er en ganske stor udfordring, der truer med at bremse den gode udvikling i den danske maritime industri, og det er mangel på kvalificeret arbejdskraft. En udfordring, der i disse år kun bliver større.

 

For prognoserne ser dystre ud. Om under ti år forventes Danmark at mangle næsten 100.000 faglærte medarbejdere. Det kommer også til at ramme den maritime industri, som allerede nu kæmper for at finde tilstrækkeligt mange medarbejdere med de rette tekniske kompetencer. Samme problem gør sig gældende inden for en lang række andre uddannelser end de faglærte, og således oplever de maritime virksomheder også en alvorlig mangel på eksempelvis ingeniører med maritime specialer. Dertil kommer, at der kun er ganske få piger, der har fået øjnene op for mulighederne i den maritime industri.

Derfor sætter Danske Maritime nu alle sejl til i et nyt strategisk uddannelses- og rekrutteringsinitiativ, som igennem de næste tre år skal øge interessen for maritimt relevante tekniske fag og uddannelser blandt unge, vise, at den maritime industri er en grøn og bæredygtig industri, og øge diversiteten på uddannelser og i maritime virksomheder.

 

- Det er et stort problem for den enkelte virksomhed, men i høj grad også en udfordring for samfundet i al almindelighed, hvis virksomhederne ikke kan skaffe den fornødne arbejdskraft. Vi har igennem de senere år gennemført en lang række initiativer og aktiviteter, som hver især har været og stadig er succesfulde. Men vi har erfaret, at udfordringen er så stor, at det er nødvendigt at intensivere vores indsats og gå endnu mere strategisk til værks, siger Cecilie Lykkegaard, vicedirektør hos Danske Maritime.

Projektet bygger ovenpå en lang række positive erfaringer fra tidligere projekter, hvor Danske Maritime i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutioner, maritime virksomheder og andre samarbejdspartnere er lykkedes med at øge interessen for uddannelses- og karrieremuligheder inden for det maritime område.

 

Men selv om indsatserne har fået positiv respons, er der stadig alt for få unge, der vælger en teknisk uddannelse. Derfor er en brug for en langsigtet og samlet strategi med nye initiativer, så budskaberne om, hvor innovativ og grøn den maritime industri faktisk er, når bredere ud. I juni meddelte Den Danske Maritime Fond, at den støtter projektet, så nu starter tre års målrettet indsats, fortæller Cecilie Lykkegaard:

 

- Jeg er utrolig glad for, at Den Danske Maritime Fond kan se behovet for denne indsats og sammen med os vil investere i fremtidens medarbejdere og forsøge på at præge samfundsudviklingen. Vi er ikke en sort industri, vi er grønne – og det bliver vi nødt til at få formidlet på nye måder.

- Vi ved, at virksomhederne står klar til at vise de kommende generationer, hvad der foregår i en globalt orienteret branche som vores, og vi glæder os til både at arbejde sammen med dem og en vifte af andre aktører, som fx har erfaring med at udfordre ”drengefag” og ”pigefag”. Hvis vi skal lykkes med at ændre opfattelsen af den maritime industri, skal der en bredspektret og længerevarende indsats til, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang, siger Cecilie Lykkegaard.

 

De konkrete elementer i projektet omfatter en række aktiviteter og målrettede kampagner, ligesom der vil blive lanceret en informationsplatform, der skal skabe et samlet overblik over mulighederne i den maritime industri og bygge bro mellem alle de relevante aktører. Herudover etablerer Danske Maritime med dette projekt flere helt nye strategiske partnerskaber med aktører uden for branchen, som også arbejder aktivt med at øge interessen for STEM-fag – ikke mindst blandt piger. Projektet vil have et særligt fokus på de uddannelser, som virksomhederne især grad efterspørger, herunder faglærte, maskinmestre og ingeniører, og også fremtidige behov i branchen vil blive tænkt ind, for eksempel inden for digitalisering. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com