Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Havne går efter skraldet

Søgeord:

20. maj 2019  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1254 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Nyt samarbejde skal sikre bedre genanvendelse af affald fra danske havne.

 

Der samles i dag meget plastik, fiskenet og andet affald op fra havene omkring de danske havne, og både det affald og almindeligt driftsaffald fra fartøjerne genanvendes heller ikke godt nok.

 

Det mener en række aktører i branchen, og derfor går de nu sammen om et nyt projekt med store ambitioner på miljøets og naturens vegne.

 

Det oplyser brancheorganisationen Danske Havne.

 

Det er brancheorganisationerne Danske Havne og Danmarks Fiskeriforening, der sammen med Hjørring Kommune og ikke mindst seks havne i Vest- og Nordjylland, der står bag projektet.

Minimere forbrænding og deponi

Projektet går først og fremmest ud på at øge genanvendelsen af det affald, som særligt fiskere i dag får op fra havet og typisk afleverer på havnen. Det drejer sig om mange hundrede ton affald om året, men i dag er det langt fra det hele, der kan genanvendes, og derfor ryger meget af det derfor enten til forbrænding eller i deponi, og det er det, aktørerne bag projektet gerne vil minimere.

 

 - Det er et stort projekt, vi skal løfte, for der er i dag meget affald, som ingen kan genanvende, og det er ikke godt for nogen, at det bare brændes af eller ender i deponi i jorden. Derfor er vi utroligt glade for, at projektet har både havne, fiskere og en nordjysk kommune bag sig, så vi er mange gode kræfter, der arbejder i samme retning, forklarer Peter Nymann, der er teknisk chef på Hanstholm Havn, som har været blandt initiativtagerne til projektet sammen med blandt andre Hirtshals Havn.

Så bæredygtigt som muligt

Peter Nymann fortsætter:

- Det handler om, at både havnene og fiskerne – og selvfølgelig kommunerne – har en fælles interesse i, at vi gør området så bæredygtigt som overhovedet muligt. Havene er jo både en del af vores og fiskernes arbejdsplads, så derfor har vi en stor interesse i, at de også bliver så rene som muligt – og når vi finder affald deri, skal det genanvendes så godt som muligt.

Stor interesse for genanvendelse

Danmarks Fiskeriforening er også blandt initiativtagerne, og derfra lyder det, at der naturligvis støttes op om et projekt, som skal være med til at holde havene rene og få endnu mere af det opfiskede affald genanvendt på en ordentlig måde.

 

- Fiskerne oplever problemet til havs hver dag, og de sætter pris på, at de kan aflevere affaldet i havnene, og at de ved, at affaldet bliver håndteret. Derfor har vi også en interesse i at samarbejde med havnene for at sikre en bedre genanvendelse af det affald, der bliver taget med i land, fortæller Sofie Smedegaard Mathiesen, der er biolog i Danmarks Fiskeriforening.

 

Aktørerne bag projektet har haft nogle indledende møder, og det kommende arbejde går nu ud på at få afklaret, hvilke barrierer der hindrer bedre genanvendelse, få nye partnere med, som har viden om, hvordan man i højere grad kan genanvende affaldet, og ikke mindst at få synliggjort problemet med affald i havene.

 

FAKTA:

Deltagere i projektet

Danske Havne

Danmarks Fiskeriforening

Hjørring Kommune

Hansholm Havn

Hirtshals Havn

Skagen Havn

Thyborøn Havn

Thorsminde Havn

Hvide Sande Havn

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk