Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Lille godstilbagegang på Hirtshals Havn

Søgeord:

20. januar 2020  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

284 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Fremgang på fisk - men godstrafikken gik tilbage med 2,5 procent.

 

Hirtshals Havn kunne notere en omsætning på fisk på 1,46 milliarder kroner i tilførte fisk i 2019. Dermed var den nordjyske fiskeri- og færgehavn - med egne ord - tilbage i førerfeltet blandt de danske fiskerihavne.

 

Men når det gælder godsomsætningen måtte Hirtshals Havn notere en nedgang i det forgangne år.

Den samlede godstrafik over havnen udgjorde i 2019 samlet 1,8 mio. tons, hvilket er en svag stagnation i forhold til godstrafikken i 2018 på 1,9 mio. tons. 

Stagnation

Den konstaterede nedgang i godsvolumen udgør 2,5 procent, der imidlertid skal sammenholdes med et skønnet fald i godstrafikken over de danske havne i størrelsesordenen 2,8 procent fra 2018 til 2019. 

 

Sammenlignet med godstrafikken på danske havne som helhed betragter Hirtshals Havn sin egen udvikling som positiv, idet havnens godsomsætning er gået mindre tilbage en gennemsnittet..

 

»Godstrafikken i Europa har generelt fremvist et fald hen over året. Den svage europæiske recession har påvirket trafikken over en lang række af trafikhavnene i Europa, og dermed også Hirtshals Havn, hvorigennem en væsentlig del af godstrafikken mellem Norge og det europæiske kontinent passerer. På linje med den samlede godstransport over Hirtshals Havn har lastbiltrafikken over havnen også udvist en stagnation, der imidlertid må betragtes som forbigående,« skriver Hirtshals Havn i en pressemeddelelse.

- På et enkelt forretningsområde har vi i nogen grad været påvirket af udefrakommende faktorer, der er relateret til den svage europæiske recession og i særlig grad til Brexit. Det er dermed forhold, som vi ikke har nogen indflydelse på, der giver os en stagnation. Dette forstærker kun vores begrundelse for at fortsætte udviklingen af Hirtshals Havn som et nordeuropæisk logistikcenter, da vi med en bredere palet bliver mindre følsomme over for eksterne faktorer, udtaler Hirtshals Havns bestyrelsesformand, Anker Laden-Andersen

 

Personbilsrekord

Mens godstrafikken er “stagneret” kan Hirtshals Havn glæde sig over en fremgang på bil- og passagertrafikken.

 

I 2019 har der været en samlet trafik på 2,42 mio. passagerer, hvilket svarer til en fremgang på 2,4 pct. i forhold til 2018.

Ligeledes har antallet af personbiler fremvist en vækst på 3,3 pc. til 760.000 biler. I 2019 har Hirtshals Havn således haft det tredje største antal passagerer siden 2001, og det største antal personbiler nogensinde. 

 

Størst på fisk

Med en samlet værdi på 1,46 mia. kr. på tilførslerne af fisk, er Hirtshals Havn tilbage i det absolutte førerfelt blandt de danske havne inden for fiskerisektoren. Hirtshals Havn har i 2019 oplevet en betydelig udvikling inden for håndtering og formidling af fisk, hvor væksten på havnen er båret af Hav Lines etablering af verdens største lakseterminal samt idriftsætning af slagteskibet "Norwegian Gannet”.

 

Laksen har på mange måder præget 2019 på Hirtshals Havn - både i forhold til tilførsler af fersk laks fra henholdsvis Norge, Færøerne, Island og Skotland, og fordi havnen rummer Danmarks største koncentration af virksomheder inden for lakseforædling. 2019 har dermed været året, hvor Hirtshals Havn for alvor har manifesteret sin position som Danmarks omdrejningspunkt for håndtering og formidling af laks. Denne position bunder bl.a. i kombinationen af havnens unikke beliggenhed i hjertet af Skandinavien og en mangeårig tradition og kompetence inden for fisk.

 

- Aktiviteterne på Hirtshals Havn har udviklet sig i en positiv retning, hvis vi ser 2019 i et overordnet perspektiv. Særligt tydeligt er det naturligvis, at vi igen har fået en afgørende position i Danmarks fiskesektor, udtaler Hirtshals Havns bestyrelsesformand.

Smyril udvider

Midt i januar 2020 åbnede Smyril Line en ny ro/ro-rute mellem Hirtshals, Torshavn på Færøerne og Torlakshöfn syd for Reykjavik på Island. Smyril Lines valg om at udvide trafikken fra Hirtshals Havn befæster havnens position som HUB for den nordatlantiske godstransport, ligesom Smyril Lines position som en afgørende aktør i det nordatlantiske godsmarked styrkes.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk