Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn

Søgeord:

21. november 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

139 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Maritime organisationer ønsker ETS-kvoter, der omfatter alle led i produktionen af grønt brændstof til skibe.

 

Man bør se på det samlede klimaaftryk helt fra produktion til forbrænding, når reguleringen af nye grønne brændstoffer til skibe skal på plads.

Det mener Danske Rederier, som sammen med en række organisationer har skrevet et åbent brev.

 

De sidste og afgørende detaljer i forbindelse med  inkluderingen af skibsfart i EU’s kvotehandelssystem (ETS) skal forhandles på plads inden længe. Derfor forsøger Danske Rederier og en række andre maritime organisationer nu igen at skubbe reguleringen i den grønnest mulige retning.

 

Det skriver Danske Rederier.

 

Det sker i form af et åbent brev, der på Danske Rederiers initiativ er sendt til medlemmer af Europa-Parlamentet og forhandlere fra de enkelte lande. Her understreger underskriverne, hvor vigtigt det er at se på de nye grønne brændstoffers klimabelastningen helt fra kilde til forbrænding.

Ægte grøn regulering

Medunderskriverne af Danske Rederiers brev er Methanol Institute, World Shipping Council, Swedish Shipowners’ Association, Royal Association of Netherlands Shipowners, og the Renewable Hydrogen Coalition.

 

- For os er det vigtigt, at den regulering, der gennemføres, bliver ægte grøn. Det kan den kun blive, hvis man vurderer brændstoffer ud fra deres klimabelastning i hele deres livscyklus. Altså helt fra udvinding til raffinering og endelig afbrænding i skibsmotoren, siger Maria Skipper Schwenn, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier.

Beløn de grønneste brændstoffer

Kort fortalt er det nødvendigt, at ETS’en skelner mellem fossile og grønne brændstoffer ved at belønne de brændstoffer med det laveste klimaaftryk i produktionsfasen og ikke kun under forbrænding for at fremme grønne brændstoffer.

 

Problemet bliver meget tydeligt, når man ser på fremtidens brændstoffer som methanol og ammoniak. Medmindre LCA (livscyklus) er inkluderet, vil ETS’en ikke skelne mellem, om methanol er produceret som et rent e-fuel (e-methanol) eller på fossil basis, dvs. grøn vs. sort methanol. De udleder begge CO2-udledning ved forbrænding, men e-methanol genbruger CO2 i produktionen af ny e-methanol. Derfor har e-methanol ikke noget klimaaftryk i en livscyklustilgang. Derudover er grønne brændstoffer væsentligt dyrere, og uden LCA ville ETS fraråde investeringer i grønne brændstoffer.

- Vi snyder først og fremmest klimaet, hvis vi belønner noget, som reelt ikke er grønt. Det har ingen interesse i. Vi er i gang med en enorm omstilling indenfor skibsfarten, hvor man skal sejle på nye brændstoffer, som fx metanol: Men der er en verden til forskel om det er produceret grønt eller sort – både klima og prismæssigt. Derfor prøver vi endnu engang at gøre de relevante beslutningstagere opmærksomme på, at det er den rigtige tilgang at se på hele livscyklus for et brændstof, siger Maria Skipper Schwenn.

 

Brevet er sendt til repræsentanter fra Europa-Parlamentet, Europarådet og EU-Kommissionen frem mod trilogforhandlingerne på Danske Rederiers initiativ.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk