Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Træd varsomt

Søgeord:

13. oktober 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1742 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Fortsat mange snubleulykker hos lastbilchauffører. 

I 2016 er der sket et lille fald i andelen af alvorlige snubleulykker i branchen vejgodsgransport, viser en ny opgørelse foretaget af Arbejdstilsynet. Snubleulykker er dog fortsat et stort problem med over 200 anmeldte ulykker om året.

 

Rod på arbejdsstedet, glatte trapper og når der vrikkes om i træsko. Det er ofte banale hverdagsting, som får lastbilchaufførerne til at falde, glide eller snuble.

 

Arbejdstilsynets opgørelse viser dog, at det er gået den rigtige vej i det seneste år, idet der er sket et lille fald i andelen af snubleulykker i branchegruppen vejgodstransport. I 2016 udgjorde snubleulykker 18,6 pct. af de alvorlige ulykker, mens andelen i de foregående fem år i gennemsnit har ligget på 22 pct.

Ulykker kategoriseres som alvorlige, når de fører til mere end tre ugers fravær. De alvorlige snubleulykker resulterer typisk i brækkede arme og ben, kraftige forstuvninger og i nogle tilfælde skader på hovedet – eksempelvis kraniebrud. Ofte får den ansatte varige mén af ulykken. Men snublen er også årsag til et højt antal ulykker med kortere fravær.

 

- Antallet af snubleulykker skal endnu længere ned. Det er bestemt også realistisk, for det er ikke svært at forebygge disse ulykker – ofte handler det om små ændringer i det daglige. For eksempel at gå med snøresko i stedet for træsko, lade være med at løbe og holde underlaget, hvor man færdes og arbejder, fri for genstande, påpeger Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har siden 2015 haft særligt fokus på området. Både via tilsyn og gennem kommunikationskampagnen ”Stop snubleulykker”, der skal hjælpe virksomheder og medarbejdere til at forebygge de mange snubleulykker.

 

Blandt andet har Arbejdstilsynet udarbejdet et kort faktaark til virksomhederne med gode råd til, hvordan ulykkerne kan forebygges. Arkene ligger på at.dk/snubleulykker, hvorfra de nemt kan printes ud og hænges op.

 

Gode råd: Sådan undgår I snubleulykker på jobbet

Til vognmanden:

·         Lav aftaler med kunderne om krav til belægningen, trapper, belysning og glatføreberedskab.

·         Undgå at de ansatte skal bære gods, anskaf fx rulleborde, sækkevogn mv.

·         Fastlæg, at der kun anvendes fodtøj, der sidder fat på foden, fx snøresko.

·         Aftal med dine chauffører, hvad du vil have at gøre – for at undgå faldulykker

Til chaufførerne:

·         Sig til og sig fra når adgangsveje, trapper, belysning og glatførebekæmpelsen ikke er i orden.

·         Hold underlaget, hvor der færdes og arbejdes, fri for genstande.

·         Brug fx rulleborde, sækkevogn mv. - undgå at bære gods.

·         Anvend kun fodtøj der sidder fat på foden, fx snøresko.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk