Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Tysk vejskat ændrer ikke vilkår

Søgeord:

18. december 2014  |  

Af Claus Warncke

Læst i alt:

1921 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Små justeringer af tysk vejbeskatning for lastbiler i 2015 ændrer ikke stort for vilkårene i dansk vejgodstransport, melder ITD.

Den netop vedtagne tyske vejskat for personbiler fra 2016 kommer ikke til at ændre afgørende for den danske vejgodstransports vilkår, som har været pålagt tysk vejbeskatning siden 2005. Småjusteringer af den tyske vejbeskatning for lastbiler i 2015 ændrer ikke stort for vilkårene i den danske vejgodstransport, lyder det fra ITD – Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

Tysklands indførelse af vejskat for personbiler fra 2016 på de tyske motorveje har skabt løftede øjenbryn rundt om i Europa. Men ITD ser ingen effekt på den danske vejgodstransport, som i forvejen er underlagt den tyske vejbeskatning for lastbiltransport.

 

Nikolaj Stig Nielsen, erhvervspolitisk chef i ITD:

 

- Den nye tyske vejskat for personbiler har ingen afgørende betydning for vores medlemmers arbejde i Europa. Man skal huske på, at lastbiler har været underlagt sin egen kategori af tysk vejskat siden 2005, og selvom Tyskland fra 1. januar 2015 indfører rabat for den nyeste EURO 6-norm i det tyske vejbeskatningssystem for lastbiler og justerer på taksterne, så har det været længe undervejs. Vores analyse af taksterne for lastbiler viser os, at det bliver et nulsumsspil, der ikke ændrer nævneværdigt på de samlede omkostninger for vores medlemmer.

Unfair konkurrence?

Den tyske vejbeskatning for personbiler har været udsat for voldsom kritik både fra EU og de omkringliggende lande. Designet af vejskatten beskyldes nemlig for kun at ramme udenlandske personbiler, fordi den tyske bilist, som også er pålagt den nye vejbeskatning kan trække afgiften fra i vægtafgiften, så resultatet på bundlinjen går i nul.

 

Det skaber bekymring om unfair konkurrence fra især Tysklands nabolande og uro om, at andre lande også begynder at indføre nationale særordninger, der i sidste ende også kan ramme godstransporten.

 

- Det harmonerer dårligt med tanken om det frie, indre marked og varernes frie bevægelighed. Den skal vi sikre på sunde og fair betingelser, ikke underminere den. Det er det, der skal skabe vækst til Danmark, tilføjer ITD's Nikolaj Stig Nielsen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com