Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Udbygning af den østjyske motorvej (E45) kontra ny Hærvejsmotorvej

Søgeord:

25. februar 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2295 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Debatindlæg af Mogens Therkelsen, bestyrelsesformand hos H.P. Therkelsen A/S, Padborg.

Debatindlæg af Mogens Therkelsen, bestyrelsesformand hos H.P. Therkelsen A/S, Padborg.Transportministeriet har lige offentliggjort en ny rapport her i begyndelsen af 2014, der igen analyserer trafiksituationen på den bestående E45 kontra ny Hærvejsmotorvej frem til årene 2020/30.

 

I analysen indgår også lav- og højvækst scenariet indenfor ovennævnte tidsrum.

 

Selv om man tager udgangspunkt i lavvækst scenariet eller nok mere korrekt, tager et mellemstadie mellem lavvækst og højvækst, så viser beregningerne helt klart, at den nuværende E45 selv med udbygninger ikke vil kunne klare de trafikale vækstrater, så der vil være en fornuftig fremkommelighed på denne motorvej.

 

Der har nu i mange år været diskuteret frem og tilbage, lavet utrolig mange analyser og ført saglige argumenter for og imod en fornuftig infrastrukturløsning i Jylland, som jo ikke kun er Jyllands, men også samfundsmæssigt en vigtig korridor både for nationale men også for internationale forbindelse.

Men desværre må vi konstatere, at konkrete tiltag og forhold desværre ikke er opnået.

 

Ud fra de mange rapporter, analyser m.m. må der nu være et politisk grundlag for at træffe nogle klare beslutninger ligesom man har gjort det med togfonden, og derfor er det glædeligt at se vor nye transportministers klare holdning til, at landevejstrafikken ikke skal lide under togfonden, men derimod har deres helt klare politiske opmærksomhed og tiltag, for uden mobiliteten også på landevej, kan det danske samfund ikke vækste i fremtiden.

Udbygning løser ikke problemer

Jeg er ikke uenige i, at den nuværende E45 på visse delstrækninger skal udbygges også selv om en ny motorvej måtte komme, men da det klart fremgår af de forskellige rapporter, at en udbygning af E45 set ind i fremtiden, og vi taler her kun indtil årene 2030, ikke vil løse de trafikale problemer, men tværtimod vil være til stor gene for den almene trafik og ikke mindst for erhvervslivet.

Så bør politikerne nu tage de visionære briller på og samtidig vise handling overfor den vækstpolitisk, som regeringen gerne vil være med til at skubbe yderligere i gang. Da er det vigtigt, at infrastrukturen, som også alle kommuner påpeger, er et af de vigtigst emner for en kommune at overleve på, det samme gælder for staten og Danmark, at man nu skrider til konkrete handlinger.

Glemmer gener

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at de beregninger, som foreligger fra Vejdirektoratet og Trafikstyrelsen udelukkende går på etablering og de offentlige investeringer.

 

Man glemmer desværre hele tiden at tage de gener, og de omkostninger derved, for specielt erhvervslivet, som ved en udbygning af E45 over de næste 10 -15 år vil løbe op i flere hundrede millioner DKK, at de vurderes med ind i, hvad er samfundsmæssigt god økonomisk forsvarligt respektive fornuftigt.

Igen skal nævnes, at alle beregninger for en ny Hærvejsmotorvej af de tre forelagte forslag til fulde opfylder statens minimumsberegninger på 4 procent af det investerede de ligger på mellem 7 og 9 procent, så derfor kære politikere og ny transportminister grib nu til konstruktive forhandlinger og beslutninger.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com