Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Udstationering af arbejdstagere og vejtransport

Søgeord:

27. oktober 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

356 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Fra NLA's ugebrev fra Bruxelles:

Vejtransport var som forventet et af hovedtemaerne i drøftelserne om nye regler for udstationering af arbejdstagere på Rådets møde blandt beskæftigelsesministrene mandag den 23. oktober. Det blev dog ret tidligt klart, at de stillede forslag om at holde vejtransporten ude af reglerne for udstationering af arbejdstagere ikke kunne finde den nødvendige støtte.

 

Efter en langvarig drøftelse vedtog Rådet en fælles tilgang til revision af reglerne om udstationering af arbejdstagere med kvalificeret flertal, hvor Polen og Ungarn stemte imod sammen med Litauen og Letland og Det Forenede Kongerige, Irland og Kroatien. Det blev aftalt, at reglerne for udstationering også gælder for vejtransport, men som en indrømmelse til østlige og sydlige medlemsstater, vil de reviderede regler for udstationering kun gælde for vejtransport, når forslaget om særlige regler for udstationering til vejtransport præsenteret af Kommissionen i maj 2017 træder i kraft.

Reaktionerne på dette er blandede. Det er bemærkelsesværdigt, at Visegrad-gruppen, der gik ind i mødet med en fælles tilgang på vejtransport, blev splittet, da Polen og Ungarn og stemte imod, og Slovakiet og Tjekkiet stemte for. Det er også blevet hilst velkommen, at det blev præciseret, at reglerne om udstationering også gælder for vejtransport, hvilket oprindeligt var blevet anfægtet.

 

Den Europæiske Transportarbejderforbund (ETF) har imidlertid reageret meget kritisk: "ETF betegner Rådets beslutning som et dårligt politisk signal til professionelle chauffører i hele Europa. Lige løn for lige arbejde af lige værdi er siden i aften en parole uden indhold, hvilket gør professionelle chauffører til andenhånds borgere i EU. ETF agter at informere alle vores fagforeninger og professionelle chauffører bredt via sociale medier om virkningen af denne beslutning på deres liv og arbejde. "

Forskellige repræsentanter for Europa-Parlamentet har reageret positivt på aftalen i Rådet. De ser til gengæld aftalen som et skridt fremad mod samme løn for samme arbejde på samme sted.

 

Næste skridt vil være, at Rådet og Parlamentet bliver nødt til at nå til enighed om de nye reglers ikrafttrædelse. I dag den 25. oktober stemte Parlamentet for at indlede forhandlinger med Rådet. Ændringer i teksten kan stadig forekomme, men Rådet og Parlamentet er enige om, at reglerne om udstationering af

arbejdstagere gælder for vejtransport.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com