Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Unifeeder: Demonstration det forkerte sted!

Søgeord:

1. december 2016  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

721 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Rederi mener havnearbejderaktion har forkert adresse.

 

Havnearbejdere har – som Transport-Tidende tidligere i dag onsdag omtalte – meldt, at de 2. december demonstrerer uden for Unifeeder i Aarhus med krav om at overtage arbejdet fra søfolkene med at fastgøre lasten på skibe. Det er European Transportworkers Federation (ETF) og International Transportworkers Federation (ITF), der står bag protestkationen mod det danske feederrederi.

 

Men havnearbejdernes faglige organisationer skyder mod det forkerte mål, mener rederiet, der i en pressemeddelelse påpeger, at Unifeeder ikke er arbejdsgiver på de containerfeederskibe, der lader skibets egen besætning stå for surringen af lasten.

Indchartret tonnage

Unifeeder er ikke et rederi i klassisk forstand, men nærmere et logistikfirma, der med en flåde på ca. 35 indchartrede skibe udbyder container-services i Nordeuropa. Firmaet har siden stifterne Peter Bohnsen and Tonny D. Paulsen startede virksomheden i 1977 benyttet indchartrede skibe til transporten frem for selv at eje skibe.

 

- Vi tager selvfølgelig pænt mod demonstranterne. Vi er altid åbne for dialog, og da ITF kontaktede os i april i år, svarede vi med det samme, uden dog at få nogen reaktion tilbage. Vi er på alle måder forundrede over, at de vil stille sig op foran vores bygning og kræve, at det er havnearbejdere, der skal fastgøre lasten på de skibe, vi chartrer. Unifeeder chartrer skibe og er derfor kunde hos skibsejere, der altså er arbejdsgivere, udtaler Jesper Kristensen, direktør for Unifeeder.

Han fortsætter:

- Vi køber blot en samlet ’pakke’ af ydelser hos skibsejerne, herunder at få fastgjort lasten. 3F kommer derfor – ganske enkelt – til at demonstrere mod den forkerte part, og vi bliver taget som gidsel i en sag, hvor vi ikke sidder for bordenden.

Den opfattelse deles af Danmarks Rederiforening.

 

Mindre skibe undtaget

»Siden 1977, hvor Unifeeder blev stiftet, har det været almindelig kutyme på de mindre skibe, at det var skibets folk, der fastgjorde lasten – ikke havnearbejdere. Sådan er det ikke bare i Danmark, men i en række lande,« skriver rederiet.

Den arbejdsdeling har været kendt og godkendt af den internationale organisation ITF, der har overenskomst med skibenes ejere.

- Det virker mærkeligt, at det bl.a. er ITF, der vil demonstrere foran Unifeeder, når de samtidig har indgået overenskomst med skibenes ejere. Hvis det er opfattelsen hos 3F, ETF og ITF, at de internationale overenskomster ikke bliver efterlevet, så må det undre, at dette ikke er påtalt af fagforeningerne via de sædvanlige arbejdsretlige instanser, siger Anne Windfeldt Trolle, direktør i Danmarks Rederiforening.

 

Der henvises i pressemeddelelsen til en finsk dom dateret i april 2015, hvor domstolen angiveligt afviste havearbejdernes krav om at at udføre lastsurring, i forbindelse med blokader mod de skibe, der valgte at lade besætningen stå for surringen.

Er overenskomstdækket

Unifeeder finder det ikke logisk, at havnearbejderne mener, at der skal ændres på kutymer i havnene. Det er et område, der allerede er overenskomstdækket.

 

Jesper Kristensen finder det ekstra besynderligt, at 3F deltager i en demonstration, når søfolkene er omfattet af overenskomst med 3F’s paraplyorganisation ITF. 3F har her to kasketter på.

 

- I princippet er det op til ejerne af skibene og terminalerne, hvem der skal fastgøre godset. Vi køber en ydelse, men det er naturligvis vigtigt for os, at arbejdet udføres sikkert og fleksibelt, samt at vi beholder vores konkurrencekraft, som betyder alt for vores forretning. Siden 1977 har det været søfolkene, der har fastgjort godset, og den opgave har de løst dygtigt. Det giver ekstra bevågenhed på sikkerheden, når man selv efterfølgende skal sejle med lasten, siger Jesper Kristensen.

Han fremhæver specielt fleksibiliteten.

- Vi taler om forholdsvis små skibe, som hurtigt skal losse og laste – døgnet rundt. Her er det en stor fordel, at det er højt kvalificerede søfolk med indgående kendskab til skibet, der løser opgaven.

 

Jesper Kristensen siger afslutningsvist:

- Vi byder gerne på kaffe, men har henstillet til, at de faglige organisationer går til de arbejdsretlige instanser, hvis de mener, at der er noget, som skal laves om. Det er ikke os, der sidder for bordenden her.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com