Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vejdirektoratet får hjælp til snerydning på AU Bygholm

Søgeord:

21. oktober 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2256 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Omkring 1200 chauffører, der skal sikre fremkommeligheden på statens veje for Vejdirektoratet, har i løbet af de seneste seks uger gennemgået et kursus om saltspredning og snerydning på AU Bygholm.

Omkring 1200 chauffører, der skal sikre fremkommeligheden på statens veje for Vejdirektoratet, har i løbet af de seneste seks uger gennemgået et kursus om saltspredning og snerydning på AU Bygholm.Ambitionen hos Aarhus Universitet er, at kommuner også fatter interesse for kurset, der er det eneste af sin art i landet, og blandt andet byder på øvelser med rydning i rundkørsler – med flis.

 

Kursister, der de seneste seks uger, har været på kursus i snerydning og saltspredning, er blevet udfordret med realistiske og relevante opgaver på AU Bygholm.

 

Blandt andet er en del af de 1200 deltagere blevet udsat for en øvelse med ”sne”-rydning i rundkørsler. Grundet den manglende sne har folkene bag kurset tyet til flis, der med hjælp fra et par traktorer og tilhørende redskaber er blevet spredt i en rundkørsel på AU Bygholm. Tilsvarende er der til kurset udviklet en computermodel og nogle særlige plader, hvor det udspredte salt fra saltsprederen lander på, og måleudstyr, der er i stand til at måle, hvor saltet er spredt.

Baggrunden for kurset er, at Vejdirektoratet i forbindelse med en ny licitationsrunde har fået 125 entreprenører, der i vinterperioden har ansvaret for at holde sne og is væk fra statens omkring 3800 km veje. Op mod halvdelen af entreprenørerne er nye, og derfor forlanger Vejdirektoratet, at alle, der skal arbejde med vintertjeneste på statens veje skal tage et kursus – ellers risikerer vognmanden en bøde på 3000 kroner, hver gang en chauffør bliver standset uden bevis for deltagelse i kurset.

 

Blandt kursisterne er der tilfredshed med kursets indhold. Efter en tur med sneploven i rundkørslen med flis har Thomas Steenberg fra Svendborg for første gang stiftet bekendtskab med denne svære øvelse, som de erfarne chauffører kan klare ved at køre et par gange rundt i rundkørslen. De mere uerfarne må bruge en del flere forsøg på at rydde sneen væk.

- Jeg synes, kurset er fint. Vi skulle lære at sætte en sneplov på, og det var nemt nok. Men vi skal jo starte et sted. Kørslen her i rundkørslen er ikke sådan lige til, for det er jeg ikke vant til, forklarer han og bakkes op af sin vognmand Børge Jørgensen, der fra 1. oktober har fået ansvaret for rydning af sne på nogle af statens veje i Svendborg-området.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com