Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vejen bliver elektrisk

Søgeord:

24. juni 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

701 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Verdens første projekt med el-kørsel.

Uden for Gävle i det centrale Sverige er de sidste forberedelser i gang på teststrækningen for en eldrevet lastbil fra Scania, som skal køre under reelle trafikforhold.

 

-Den er fantastisk støjsvag, fortæller testchaufføren Therése Persson.

 

Blot et par dage før den officielle indvielse af verdens første teststrækning til eldrevne lastbiler under reelle trafikforhold emmer stedet af aktivitet. Der er netop tændt for strømmen til kablerne over den 2 km lange strækning på motorvej E16 uden for Gävle i det centrale Sverige, hvor en grønlakeret eldrevet lastbil fra Scania kører næsten lydløst frem og tilbage.

 

- Det føles fantastisk, at den elektriske lastbil nu er en realitet, og at den kan køre under reelle trafikforhold, udtaler Christer Thorén, som er Technical Project Manager i Scanias Hybrid Systems Development-afdeling.

Kan oprette og afbryde forbindelsen

I løbet af den 2-årige testperiode vil den eldrevne lastbil udføre almindelige transportopgaver for Ernsts Express, som er en mellemstor logistikvirksomhed beliggende centralt i Sverige.

 

Lastbilen kan oprette og afbryde forbindelsen til de elektriske kabler over vejen, mens den kører. Når lastbilen kommer uden for den elektrificerede strækning, afbrydes pantografen (den mekanisme, som forbinder lastbilen med kablerne over vejen), og lastbilen drives derefter af biodieselmotoren eller den batteridrevne elmotor.

Ingen udledning af drivhusgasser

- Første gang jeg kørte i den eldrevne lastbil, oplevede jeg ikke den store forskel, hvad angår selve kørslen. Men når lastbilen kører i eldrift er der fuldstændigt stille i førerhuset, og det er en skøn oplevelse, fortæller Therése Persson, som er en af Ernsts Express-chaufførerne.

 

Udviklet af Scania og Siemens

Den eldrevne lastbil har en pantograf-strømaftager, som er monteret på rammen bag førerhuset. Denne såkaldte strømførende teknologi er udviklet af Siemens i samarbejde med Scania.

 

Pia Nilsson, som er Project Manager hos Siemens i Sverige, udtaler følgende:

- Vores gennemprøvede teknologi fra jernbanerne betyder sammen med Scanias innovative løsninger i transportsektoren, at vi sammen kan udvikle nye og spændende løsninger som fx den elektrificerede vej og vores eHighway-koncept. En af teknologiens største fordele er, at den kan implementeres på allerede eksisterende veje.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com