Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vestafrika: 104 piratangreb i 2014

Søgeord:

29. januar 2015  |  

Læst i alt:

1252 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Sejlads på Vestafrika kræver en specifik risikovurdering.

Antallet af piratangreb i Vestafrika er faldet en lille smule. Fra 120 angreb i 2013 til 104 i 2014, viser Risk Intelligence tal. Til gengæld har angrebene skiftet karakter - der er kommet flere angreb med kidnapninger.

 

 Det oplyser Søfartens Ledere.

 

- Tallene er formentlig højere endnu, da der altid er en del underrapportering, understreger Hans Tino Hansen, CEO for sikkerhedsanalysefirmaet Risk Intelligence.

 

Tallene viser, at der igennem de sidste mange år har været et konstant højt niveau af angreb - antallet har ligget på mellem 100 og 120 angreb årligt siden 2007. Angrebene foregår forskellige steder - tæt på kysten, ude til søs og i havnen - og har meget forskellig karakter.

Simpelt tyveri foregår normalt på skibe, der ligger langs kaj, her er alle typer skibe i farezonen - når de ligger i havn.

 

En mere alvorlig type angreb er bevæbnede røverier og gidseltagninger, hvor det er skibets officerer, der er i højest kurs. De bliver taget med på land og frigivet igen, når en løsesum er betalt. Disse angreb foregår oftest tættere på kysten, her er det offshore skibe, der er mest udsatte.

 

Endelig er der kapringer. De rammer typisk produkttankere og de mindre bunkerskibe, hvor skibene bliver kapret og lasten stjålet. Her er gevinsten størst for piraterne, der kan være tale om mellem to og otte mio. USD for en operation, der tager omkring en uge. Når piraterne har stjålet lasten, frigiver de skib og besætning.

Det skønnes, at det siden 2010 er lykkedes piraterne at stjæle 117,000 tons olie - med en værdi af 100 mio. $. De menneskelige omkostninger er også store; to besætningsmedlemmer på produkttankere er dræbt - og mindst 34 er blevet såret.

 

Hans Tino Hansen peger på, at særligt små produkttankere er i risiko for angreb.

 

- Hvis man ved, hvad man gør, og man sikrer sig med de anbefalede forholdsregler og følger de advarsler, der er, vil risikoen være væsentlig mindre. Det kan fx være at benytte sikre opankringssteder og STS-områder.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com