Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vil prøve elektriske veje til tunge køretøjer

Søgeord:

2. august 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2255 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Svensk forsøg med el-veje skal undersøge mulighederne for el-drevet tung vejtransport.

Svensk forsøg med el-veje skal undersøge mulighederne for el-drevet tung vejtransport.Tunge køretøjer står for en betydelig del af transportens energiforbrug og næsten alle tunge køretøjer er drevet af fossile brændstoffer. Et studie med elveje vil derfor blive gennemført i Sverige.

 

Energiforbruget er procentmæssigt steget mest i transportbranchen, og næsten alle tunge køretøjer er drevet af fossile brændstoffer, hvorfor det belejligt at bryde den trend.

 

Det svenske Trafikverket, Vinnova og de svenske energimyndigheder samarbejder i et projekt, hvor leverandørerne vil udvikle, demonstrere og evaluere elveje, som et muligt koncept til at reducere brugen af fossil energi i den svenske transportbranche.

 

Forsøget er i tråd med en svenske regerings mål om en energieffektivit og fossilfri flåde i 2030 og vil bidrage til at styrke svensk konkurrenceevne.

Prækommercielle indkøb

De tre myndigheder vil tilsammen skabe et videngrundlag for beslutning om en yderligere udvikling og implementering af elveje for tunge køretøjer i den svenske vejtransport. Et såkaldt prækommercielle indkøb vil føre til udvikling og anvendelse af viden og løsninger i samarbejde mellem industrien, den akademiske verden og det offentlige. Det betyder, at man kan vurdere forskellige teknikker elveje under realistiske forhold.

 

I første trin, indbyder Trafikverket nu interessenter til at tilkendegive deres interesse i at blive involveret i udvikling af elveje.

 

Målet er at lade mindst to leverandører opbygge demonstrationsanlæg i Sverige, der kam være i drift i 2015. Dette forudsætter, at aktuelle udbydere bliver kvalificerede og får aftaler som først omfatter detailprojektering og siden oprettelse af demonstrationsanlæg.

Elveje er et koncept, som har udviklet sig betydeligt over de seneste fem år. Teknologierne er nu så tilstrækkelig modne at nogle af dem vil kunne demonstreres eller implementeres rundt om i verden inden for de kommende år. Udover at det er en måde at udvikle miljøvenlig transporter på, så kan elveje også udnytte det eksisterende vejnet.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com