Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vognmænd sparer ikke på gummiet

Søgeord:

9. august 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2297 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Rådet for Større Dæksikkerhed kommenterer på baggrund af udført tungvogns dækrazzia gårsdagens leder i JydskeVestkysten af chefredaktør Mikael Justesen. Rådet for Større Dæksikkerhed kommenterer på baggrund af udført tungvogns dækrazzia gårsdagens leder i JydskeVestkysten af chefredaktør Mikael Justesen.

Rådet er af den opfattelse, at eksploderende dæk på lastbiler snarere skyldes manglende dæktryk end slidte dæk.

 

-Vi har helt klart sympati for, at chefredaktør Mikael Justesen rejser emnet om dækeksplosioner og især på lastbiler, da der helt klart ofte opstår havarier med store skader til følge, og disse bør helt klart undgås. Selvfølgelig er der en andel af nedslidte dæk der eksploderer, men vores opfattelse er dog, at manglende luft og regelmæssig dækkontrol er den langt største årsag. Mikael Justesens leder mener vi derfor mere er baseret på følelser end på fakta, siger Volker Nitz, direktør i Dækbranchens Fællesråd, som også tegner Rådet for Større Dæksikkerhed.

-Vi foretog i maj måned en tungvogns dækrazzia i samarbejde med Københavns Vestegns Politi, hvor 607 dæk blev kontrolleret på i alt 56 køretøjer. I kontrollen var både danske og udenlandske køretøjer, og dækmønster tilstanden var forbavsende pæn. Faktisk var kun 5 af de inspicerede dæk, svarende til 1 procent, under den tilladelige slidgrænse på 1,0 mm, siger Volker Nitz.

 

39 procent havde for lidt dæktryk i mindst ét dæk – det koster dyrt og er farligt.

 

Også på de tunge køretøjer var det helt tydeligt, at der bliver sjusket med dæktrykket. Især er de inderste hjul et problem og ofte ses det, at de kun får luft, når dækket udskiftes eller kommer på værksted, da ventilerne er vanskeligt tilgængelige. Dette er dårlig økonomi for vognmændene, og en simpelt regelmæssig kontrol af alle dæk og dæktryk kan spare vognmanden for en masse penge. Korrekt dæktryk mindsker dækslid, mindsker brændstofforbrug og risikoen for, at dækkene bliver overophedede og eksploderer, ofte med store materielle skader til følge og i værste fald den absolut dyreste pris, dødsfald. Alt dette kan næsten helt undgås bare ved at kontrollere dækkene regelmæssigt for luft, slid og skader, hvilket er en minimal investering i forhold til omkostningerne.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com