Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vognmandsfirma runder et halv århundrede

Søgeord:

11. september 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2271 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Kurt Holm fejrer 50 års jubilæum

Kurt Holm fejrer 50 års jubilæumDet var nok ikke mange der i 1963 havde regnet med, da den dengang blot 22 år gamle Kurt Holm etablerede sig som enbilsvognmand, at han ville opnå at holde 50 års jubilæum som aktiv vognmand og at forretningen tilmed skulle have udviklet sig til en større transport- og servicevirksomhed med 22 lastvogne. Men det er ikke desto mindre en realitet.

 

Lørdag den 14. september bliver der i firmaets store værkstedsbygning, som i anledning af jubilæet, er blevet lavet om til et stort receptionslokale, fejret 50 års jubilæum.

Eksportkørsel gennem mange år

Tilbage i 1963, hvor Kurt Holms far, Gudmund Holm, kørte for det lokale teglværk i Tørring, blev han tilbudt at overtage kørslen for teglværket. Det var dog ikke noget for ham. Men Kurt Holm, der dengang var chauffør hos Silkeborg Bryghus, var interesseret og han overtog kørslen, men sin far Gudmund Holm, som chauffør. Der blev indkøbt en Mercedes 312, og med den blev der udført transporter af tegl og foderstoffer. Derefter kom der en Scania-Vabis L 55, der dengang var en højtratet lastvogn og med den transporterede Kurt Holm, brunkul fra brunkulslejerne i Fasterholt og Søby til Fynsværket.

Transportopgaven sluttede dog i 1966, da man gik væk fra at benytte brunkul til fremstilling af elektricitet. Men som det siden har været kendetegnende for firmaet i Tørring, så fandt Kurt Holm nye opgaver. En ny Scania-Vabis LB 76 med en tilhørende treakslet påhængsvogn blev indkøbt og samtidig var man på elementfabrikken i Højslev i gang med at producere betonelementer til den nye Scania-Vabis fabrik i Södertälje. Den daværende store transportvirksomhed Visti Jakobsen i Hjerk, havde transportopgaven og Kurt Holm kørte i halvandet år elementer op til Södertälje og havde træ med som returlast.

 

Efter en del år med transporter til og fra de nordiske nabolande valgte Kurt Holm imidlertid at sælge sit lastvognstog, og i stedet gik han over til at blive lokal vognmand. En ny lastvogn blev indkøbt og siden har det mest været lokale og regionale transportopgaver, der har fyldt i virksomhedens ordrebog.

Undervejs har Kurt Holms kone Birtha Holm været med i mange år og har med stor dygtighed stået for den administrative del af virksomheden.

 

Fremme i 1998 trådte den ene søn, Torben Holm ind som medejer og virksomheden ændrede samtidig navn til Kurt Holm og Søn.

 

Fem år senere, i 2003, blev der fejret 40 års jubilæum, hvor virksomheden var begyndt at vokse og samtidig var blevet omdannet til et aktieselskab.

 

Dengang var der 7 lastbiler, hvoraf flere var med hejs. Opgaverne fordeltes sig også over tanktransporter med benmel og aske, elementtransporter, transport af grus samt trucking med styk- og partigods for speditionsvirksomheder i Danmark. Man rådede også over containere, gummiged og en lastbilmonteret kran. Der blev udført et utal af lokale opgaver, og man havde tanke om at etablere et lagerhotel i nogen af firmaets bygninger.

Birtha og Kurt Holms yngste søn, Per Holm drev dengang et lokalt autoopretningsfirma, men arbejdede efterhånden mere og mere i familiefirmaet.

 

I 2003 trådte han derfor også ind som medejer og firmaet ændrede igen på navnet, så det blev til Kurt Holm og Sønner A/S.

 

Torben Holm kører hver dag med en hejseladsvogn med aftagelig kran og står for alt kranarbejdet, mens Per Holm står for disponeringen af de øvrige køretøjer samt service og vedligeholdelse af vognparken.

 

Siden er også de to svigerdøtre Pia og Jette indtrådt i selskabets drift, og de står henholdsvis for bogholderiet og lønregnskabet.

 

I dag omfatter vognparken 22 lastvogne, der er henholdsvis trækkere og hejseladslastvogn, hvor flere også er med aftagelige kraner. Mærkemæssigt er vognparken fordelt på mærkerne DAF, MAN, Scania og Volvo.

Dertil kommer 11 trailere og et antal påhængsvogne, et antal hejseladscontainere samt en gummiged og forskelligt materiel.

 

Da den tidligere foderstofbygning "Hedegaard", som ligger lige ud til hovedvej 13 i Tørring, blev sat til salg, valgte Kurt Holm og Sønner A/S at købe den. Der blev monteret porte i siden, og der er lavet et stort værksted med smøregrav og vaskehal, ligesom der også er et administrationsafsnit.

 

Firmaet råder også over et lager med vigtige reservedele og dæk, der er monteret på fælge, så man hurtigt kan skifte.

 

-Vi har faktisk flere reservedele end mange autoriserede værksteder ligger inde med, fortæller Kurt Holm. At der er noget om snakken, kan Kurt Holm bekræfte med en ahaoplevelse.

-En dag havde vi en lastvogn som tabte et sæt hjul og vi kontaktede dem for at at få et sæt bolte. Men vi måtte besøge tre lastvognsværksteder hos det pågældende mærke for at få alle hjulboltene til et sæt hjul. Så siden har vi altid mindst et sæt hjulbolte på lager så vi selv kan klare den slags.

Motorvejen er snart færdig

Den nye Midtjyske Motorvej (Herning – Vejle) er snart færdig, og det giver fordele for Kurt Holm og Sønner A/S, der nu kan sige at de bliver koblet op på motorvejsnettet, og dermed hurtigt kan komme ud i landet. Men motorvejen har også givet lidt beskæftigelse til firmaets lastvogne.

-Vi har kørt lidt sand til motorvejen, men det er kun lidt. Desuden har vi transporteret jord ved projektet, men vi forventer ikke at mangle opgaver, når motorvejen er færdig. Vi har altid haft en høj grad af fleksibilitet og vi har altid fundet nye opgaver, siger Kurt Holm.

 

Som eksempel nævner Kurt Holm, at man selv har konstrueret en overdel med lidt højere sider til en tipsættevogn, så den i stedet for blot at være velegnet til transport af grusprodukter, takket være den aftagelige overdel, nu også kan anvendes til transport af lettere produkter så som korn.

 

Overdelen løftes ganske enkelt på med en lastbilkran, og det tager kun et kort øjeblik, men giver en stor grad af fleksibilitet i udnyttelsen af tippeladstraileren.

Fremtiden

Vognmand Kurt Holm har også tiltro til at der vil være brug for vognmandsfirmaet langt frem i tiden.

 

-Jeg regner med at det kan gå lige så godt som det er gået indtil nu, og man vil aldrig komme til at se at mine sønner køber noget for at virksomheden bare skal blive større, siger Kurt Holm, der stadigvæk er aktiv i firmaet og som også kører lastvogn, når der er behov for det.

 

I anledningen af Kurt Holm & Sønners 50 års jubilæum afholdes der på lørdag den 14. september reception fra 11 til 16.

 

På billedet ses fra venstre mod højre Per Holm, Kurt Holm, Birtha Holm og Torben Holm.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com